Post Banner

Zeka Geriliği

7/23/2023

Zihinsel engellilik, bir bireyin hem entelektüel işlevsellikte hem de günlük aktivitelerde işlev görme becerisinde sorunları olduğunda konulan bir teşhistir. Kimliği olan bir kişi konuşma, okuma, yemek yeme, telefon kullanma, kendine bakma veya başkalarıyla uygun şekilde etkileşimde bulunma sorunları yaşayabilir. Eskiden "zeka geriliği" terimi kullanırken artık bu terimi kullanılmamaktadır. Zihinsel engellilik, 18 yaşından önce teşhis edilir. Zihinsel engelli çocukların çoğu çok şey öğrenebilir ve yetişkinler olarak kısmen veya tamamen bağımsız yaşamlara sahip olabilir. Zihinsel engelli bireylerin nöbet geçirme, görme, duyma veya konuşma gibi farklı fiziksel sorunları da olabilir.


Zihinsel engellilikten şüphelenildiğinde, çocuğun zihinsel engelliliğin nedenini ve yeni beceriler kazanmasını desteklemek için güçlü yanlarını ve özel ihtiyaçlarını bulması için kapsamlı bir değerlendirmeye tabi tutulması çok önemlidir. Değerlendirmede birçok profesyonel yer alır. Genel tıbbi testler ile nöroloji (sinir sistemi), psikoloji, psikiyatri, özel eğitim, işitme, konuşma ve görme, fizik tedavi gibi alanlardaki testler değerlendirmenin bir parçasıdır. Genellikle bir çocuk doktoru veya bir çocuk ve ergen psikiyatristi olan bir klinisyen bu testleri koordine eder.


Değerlendirme yapıldığında, aile ve okul ile birlikte değerlendirme ekibi kapsamlı bir tedavi ve eğitim planı geliştirir. Zihinsel engelli bir çocukta amaç, çocuğun ailede kalmasına ve toplum yaşamına katılmasına yardımcı olmaktır. Her eyalet çeşitli eğitim ve destek hizmetleri sunmaktadır.


Duygusal ve davranışsal bozukluklar zihinsel engellerle ilişkilendirilebilir ve çocuğun ilerlemesini engelleyebilir. Zihinsel engelli çocukların çoğu, kendi yaşlarındaki diğer çocukların gerisinde olduklarının farkındadır. Bazıları hüsrana uğrayabilir, içine kapanabilir veya kaygılanabilir veya diğer gençlerin ve yetişkinlerin dikkatini çekmek için "kötü" davranabilir. Zihinsel engelli çocuklar ve gençler okulda ve sosyal ortamlarda zorbalığın kurbanı olabilirler. Zihinsel engelli ergenler ve genç yetişkinler depresyona girebilir ve hatta intihara meyilli olabilir. Gençler, ergenler ve genç yetişkinler duyguları hakkında konuşmak için gereken dil becerilerine sahip olmayabilirler ve depresyonları davranışlarında, yemek yemelerinde ve uyumalarında yeni sorunlarla gösterilebilir. Saldırgan davranışlar da dahil olmak üzere çocuğun davranışlarında ani değişiklikler fark ettiyseniz, zihinsel engelli çocuğunuzun hem tıbbi hem de psikiyatrik olarak değerlendirilmesi önemlidir. Çocuk ayrıca size anlatamayacakları altta yatan bir tıbbi sorun yaşıyor olabilir.

İlaçlar, zihinsel engelli çocukların genel tedavisinin ve yönetiminin bir parçası olarak da yardımcı olabilir.


Çocukluk dönemi boyunca bir çocuk ve ergen psikiyatrıyla çalışmak, ailenin uygun beklentiler, sınırlar, başarılı olma fırsatları ve zihinsel engelli çocuklarının büyümenin stresiyle başa çıkmasına yardımcı olacak diğer önlemleri belirlemesine yardımcı olabilir. Umut var; her çocuk farklıdır ve zihinsel yetersizlik tanısı konduğunda mümkün görünmeyen hedeflere ulaşabilir.


*Intellectual Disabilities (aacap.org)


Mehmet Fatih Kınık

Ordu Çocuk Psikiyatri

Uzm. Dr. Mehmet Fatih Kınık (@mehmetfatihkinik) • Instagram fotoğrafları ve videoları