Post Banner

Yıkıcı Duygu Durumu Düzenleyememe Bozukluğu

7/23/2023

Yıkıcı duygudurumu düzenleyememe bozukluğu (YDDB) olan çocuklar, evde, okulda veya arkadaşlarıyla birlikte işlevlerini yerine getirme yeteneklerini engelleyen şiddetli ve sık öfke nöbetleri yaşarlar. Çoğu çocuk zaman zaman sinirli, üzgün veya huysuz olabilir. Ara sıra öfke nöbetleri de büyümenin normal bir parçasıdır. Bununla birlikte, çocuklar genellikle sinirli veya öfkeli olduğunda veya öfke nöbetleri sık, yoğun ve sürekli olduğunda, bu YDDB gibi bir duygudurum bozukluğunun belirtileri olabilir.


YDDB'nin semptomları şunları içerir:

  • Haftada en az üç kez şiddetli öfke patlamaları
  • Hemen hemen her gün üzgün, sinirli veya kızgın ruh hali
  • Gösterilen tepki beklenenden daha büyüktür
  • Semptomlar on yaşından önce başlar
  • Semptomlar en az bir yıldır mevcuttur ve tanı 6-18 yaş arası çocukları kapsar.
  • Çocuk birden fazla yerde (örn. evde, okulda ve/veya arkadaşlarla) işlevsellikte sorun yaşar


YDDB ile ilişkili semptomların bazıları, depresyon, bipolar bozukluk ve karşıt olma-karşı gelme bozukluğu gibi diğer çocuk psikiyatrik bozukluklarında da mevcuttur. YDDB'li bazı çocuklar, dikkat veya kaygı sorunları gibi ikinci bir bozukluğa da sahiptir.


Ne yapılabilir?

YDDB tedavisi, belirli bir çocuğun ve ailesinin ihtiyaçlarına göre bireyselleştirilecektir. Bireysel terapinin yanı sıra çocuğun ailesi ve/veya okulu ile çalışmayı içerebilir. Spesifik semptomları ele almaya yardımcı olmak için ilaç kullanımı da gerekebilir


YDDB'li çocukların ebeveynleri, bozukluk hakkında ellerinden geldiğince çok şey öğrenmelidir. Çocukları için neyin en iyi olduğuna karar vermeden önce belirli tedavi seçeneklerinin riskleri ve yararları hakkında birçok soru sormalıdırlar.


YDDB'li bir çocuğa sahip olmak zorlu bir deneyim olabilir. Çocuğunuz için uygun tedavi önemlidir. Ancak, ihtiyacınız olan bilgi, destek ve yardıma sahip olduğunuzdan emin olmanız da önemlidir.


Mehmet Fatih Kınık

Ordu Çocuk Psikiyatri

Uzm. Dr. Mehmet Fatih Kınık (@mehmetfatihkinik) • Instagram fotoğrafları ve videoları