Uyku Bozuklukları
7/23/2023
Uyku zihinsel, fiziksel ve genel sağlık için oldukça önemlidir. Amerikan Uyku Tıbbı Akademisi'ne göre, ihtiyaç duyulan uyku miktarı yaşa göre değişir:
- 12 aya kadar bebekler: 12 ila 16 saat uyku
- 1 ila 2 yaş arası çocuklar: 11 ila 14 saat uyku
- 3 ila 5 yaş arası çocuklar: 10 ila 13 saat uyku
- 6 ila 12 yaş arası çocuklar: 9 ila 12 saat uyku
- 13 ila 18 yaş arası gençler: 8 ila 10 saat uyku
Birçok çocuğun uyku sorunları vardır. Örnekler arasında şunlar yer alır:
- Uykuya dalma veya uykuda kalma sorunları
- Gün içinde uykulu hissetme (gündüz yorgunluğu)
- Kabus görmek veya gece terörü yaşamak
- yatak ıslatma
- Diş gıcırdatma ve sıkma
- Horlama ve ağızdan nefes alma
- Uyurgezerlik veya uyku sırasında konuşma
- Uyku sırasında çok fazla hareket etmek
- Gündüz uyumak ve gece uyanık kalmak (uyku-uyanıklığın tersine çevrilmesi)
Birçok çocukluk uyku problemi, kötü uyku alışkanlıkları veya yatağa gitme ve uykuya dalma kaygısı ile ilişkilidir. Çocuklar için düzenli yatma zamanı ve uyku rutinleri yardımcı olabilir. Hikaye okumak ve diş fırçalamak gibi yatma zamanı rutinleri, çocukların yatma zamanının geldiğini anlamalarına yardımcı olur.
Kabuslar çocukluk döneminde oldukça yaygındır. Çocuklar kabusları hatırlayabilir ve bu da yatma zamanı ile ilgili korku ve endişelere yol açabilir. Bazı çocuklar için kabuslar sık görülür ve dinlendirici bir uykuya müdahale eder. Daha küçük bir çocuğa kabus görme konusunda yardım etmenin yolları arasında, çocuğun yatmadan önce rüyaların gerçek olmadığını bilmesine yardımcı olmak, "rüya yakalayıcılar" kullanmak, hatta kabusun hikayesini yazıp kağıdı yırtmak yer alabilir. Bunlar, çocuğa kabuslar üzerinde bir miktar kontrol duygusu vermenin yollarıdır.
Bazı çocuklar kabuslardan farklı uyku terörü yaşarlar. Uyku terörü olan çocuklar kontrolsüz bir şekilde çığlık atacak ve uyanık gibi görünecek, ancak kafası karışmış ve cevap veremeyecektir. Uyku terörü, ebeveynler ve bakıcılar için de korkutucu olabilir. Çocuğun genellikle sabahları yaşadığı uyku terörünü hatırlamaz. Uyku terörü 4 ila 12 yaşları arasında başlar. Uyku terörü (gece terörü) gibi, uyurgezerlik ve uykuda konuşma da "parasomnia" adı verilen nadir bir uyku bozukluğu grubunun parçasıdır. Uyurgezer çocuklar hareket ederken uyanık görünebilir ama aslında uykudadırlar ve kendilerine zarar verme tehlikesi altındadırlar. Uyurgezerlik genellikle 6 ila 12 yaşları arasında başlar. Hem uyku terörü hem de uyurgezerlik ailelerde görülür ve kızlardan çok erkek çocukları etkiler.
Gençler için uyku sorunları, küçük çocuklardan farklı olabilir. Bir kişinin geceleri uyanık ve gündüz saatlerinde uykuda olduğu anlamına gelen uyku-uyanıklığın tersine dönmesi, gençlerde sık görülür ve günlük yaşamda sorunlara neden olabilir. Uyku-uyanıklık bozuklukları, uykuyu kontrol eden sirkadiyen ritmin (dahili biyolojik saat) okul ve diğer etkinlikler için gerekli olan uyku-uyanıklık programıyla uyumsuz olmasından kaynaklanır.
Ergenlik dönemindeki uyku sorunları, duygudurum bozuklukları, travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), madde kullanımı, dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ve anksiyete gibi sorunlardan da kaynaklanabilir.
Davranış değişiklikleri, çocuğunuzun uykuya dalma ve uygun zamanlarda uyanma yeteneğini geliştirmeye yardımcı olabilir. Dinlendirici bir uyku planını desteklemek için bazı öneriler:
- Yatma ve uyanma saatlerinizi planlayın. Hafta sonları için uyku ve uyanma programı, hafta içi programa göre 1 ila 2 saat içinde olmalıdır.
- Basit ve rahatlatıcı bir uyku zamanı rutini oluşturun.
- Yatmadan önceki 3 ila 4 saat içinde egzersiz yapmamaya çalışın. Günün erken saatlerinde egzersiz yapmak uykuya yardımcı olabilir.
- Yatmadan önceki 6 saat içinde kafeinli/'enerji' içecekleri içmeyin. Nikotin, alkol ve uyuşturucu da uykuyu etkileyebilir ve bunlardan kaçınılmalıdır.
- Yatmadan önceki 1 saat içinde tüm elektronik (bilgisayar, tablet, akıllı telefon vb.) kullanımı bırakılmalıdır. Ekranlar beynin doğal uykuya dalma sinyalini etkileyebilir.
- Yatak sadece uyumak için kullanılmalıdır. Yatakta bilgisayar, tablet, akıllı telefon kullanmak ve televizyon izlemek beyne yatağın uyumak için olmadığını söyleyebilir. Buna yatakta yemek yememek veya ödev yapmamak da dahildir.
- Yatmadan önce elektronik cihazların yatak odasından uzak tutulması tercih edilir.
- Geceleri yatak odasını sessiz, rahat bir şekilde serin ve karanlık tutun.
- Çocuğunuz yatağa gittikten sonra 15 ila 20 dakika içinde uyuyamıyorsa, yataktan kalkıp sakin ve rahatlatıcı bir aktivite yapmayı deneyebilir. Uykuları gelene kadar yatağa dönmemeleri gerekir.
- Çocuğunuz yatağına dönüyorsa ve hala uyuyamıyorsa, tekrar sakin ve rahatlatıcı bir aktivite yapmayı deneyin.
- Çocuğunuz kaç saat uyursa uyusun, çocuğunuzu her gün düzenli bir saatte uyandırın.
- Gün içinde yorgun olsanız bile şekerleme yapmamaya çalışın.
- Neyse ki, çocuklar yaşlandıkça genellikle yaygın uyku problemlerini ve daha ciddi uyku bozukluklarını (parasomniler) atlatırlar. Bununla birlikte, bazı uyku sorunları kapsamlı bir tıbbi değerlendirme gerektirir. Örnekler arasında şunlar yer alır:
- Yüksek sesle horlama ve ağızdan nefes alma, obstrüktif uyku apnesi adı verilen bir durumdan olabilir. Çocuğunuzun büyümüş bademcikler ve/veya adenoidler açısından kontrol edilmesi gerekecektir.
- Uyku sırasında ortaya çıkabilen huzursuz bacaklar kandaki demir seviyesinin düşüklüğünden olabilir.
- Yeterli saat uyumanıza rağmen gündüz uyku hali, narkolepsi adı verilen bir durumdan olabilir.
- Çocuğunuzun uykusunu önemli ölçüde etkileyen tıbbi veya psikiyatrik bozuklukları olduğunda.
Çocuklarının uykusuyla ilgili devam eden endişeleri olan ebeveynler, kapsamlı bir değerlendirme için çocuk ruh sağlığı uzmanı ile iletişime geçmelidir.
Mehmet Fatih Kınık
Ordu Çocuk Psikiyatri
Uzm. Dr. Mehmet Fatih Kınık (@mehmetfatihkinik) • Instagram fotoğrafları ve videoları