Post Banner

Trikotillomani

7/23/2023

Çocukların ve ergenlerin saçlarıyla oynaması yaygındır. Ancak sık veya takıntılı saç yolma ciddi sorunlara yol açabilir. Şiddetli saç yolmanın tıbbi terimi trikotilomanidir.


Trichotillomani'li kişiler, kafa derisi, yüz, kollar, bacaklar ve kasık bölgeleri dahil olmak üzere vücutlarının çeşitli yerlerinde saç çekerler. Kılsız bölgeleri saç tokası, şapka, peruk veya atkı ile kapatmaları gerekene kadar saç çekmeyi fark etmeyebilirler. Trichotillomani'li insanlar saçlarını yolmaktan vazgeçemezler.


100 kişiden 1'inde aşağıdaki trikotillomani belirti ve semptomları vardır:

  • Kellik veya alopesi ile ilgisi olmayan, gözle görülür saç dökülmesine neden olan tekrarlayan saç yolma
  • Saç çekerken zevk, heyecan veya rahatlama
  • Saç dökülmesinden kaynaklanan utanç veya utanç
  • Evde, okulda veya işte sorunlar


Trichotillomani'nin nedeni bilinmemektedir. Bazı çocuklar için trikotillomani zarar verici hale gelir ve kontrol edilmesi çok zorlaşır. Saç yolma her an olabilir ama stresli durumlarda daha da kötüleşebilir.


Trichotillomani'lıiçocukların çoğu saç dökülmesinden dolayı utanç, mahcubiyet veya suçluluk hisseder. Küçük çocuklar saç dökülmesini fark etmeyebilir veya bundan rahatsız olmayabilir. Daha büyük çocuklar ve ergenler alay edilebilir, özgüvenleri düşük, kaygılı veya depresyonlu olabilir.


Trichotillomani'li çocukların saçlarını yolmayı öylece bırakamayacaklarını anlamak çok zor olduğu için ebeveynler hüsrana uğrayabilir. Saç yolma davranışından ne ebeveynler ne de çocuklar sorumlu değildir. Çocukları saç yoldukları için cezalandırmanın davranışı azaltması olası değildir ve benlik saygısı ile ilgili sorunlara yol açabilir. Cezalandırmaktan veya utandırılmaktan kaçınmak için çocuklar saçlarını yolduklarını saklamaya veya inkar etmeye çalışırlar.


Trichotillomania için sıklıkla kullanılan tedaviler şunları içerir:

  • Bilişsel davranışçı terapi (BDT), davranış terapisinin özel bir şeklidir. Bir çocuğun saç yolma ile ilgili düşünceleri, duyguları ve davranışları tanımasına yardımcı olmayı içerir. Bu terapinin amacı, saç yolma farkındalığını artırmak ve alternatif davranışlarla değiştirmektir.
  • İlaç tedavisi ayrıca trikotillomaniye eşlik eden anksiyete, depresyon ve obsesif kompulsif semptomları azaltmak için kullanılır.


Tedavi, kapsamlı ve çocuğun ve ailenin ihtiyaçlarına göre kişiselleştirildiğinde en etkilidir.


Mehmet Fatih Kınık

Ordu Çocuk Psikiyatri

Uzm. Dr. Mehmet Fatih Kınık (@mehmetfatihkinik) • Instagram fotoğrafları ve videoları