Post Banner

Otizm ve Asperger bozukluğu arasındaki fark nedir

7/23/2023

Otizm ve Asperger bozukluğu arasındaki fark nedir?


Otizmli çocukların aksine, Asperger bozukluğu olan bireyler, yaşamın ilk yıllarında dil ediniminde gecikmeler veya belirgin olağandışı davranışlar ve çevresel duyarlılık ile ortaya çıkmazlar. Sonuç olarak, ebeveynlerin genellikle çocuklarının erken gelişimi hakkında hiçbir endişesi yoktur. Asperger'li bir çocuğa 3 yaşından sonra teşhis konulabilir, çünkü gelişimsel basamaklara normal bir şekilde ulaşırlar ve sadece ebeveynler aynı yaştaki akranlarından farklı davrandıklarını gözlemledikleri için değerlendirme için uzmana başvururlar. Sosyal olarak garip görünebilirler, geleneksel sosyal kuralların farkında olmayabilirler veya başkalarına sınırlı empati gösterebilirler. Sosyal etkileşim, göz temasının azalması, konuşmalara katılmama, sosyal ipuçlarını veya jestleri anlayamama gibi belirtileri mevcuttur.


Konuşma kalıpları olağandışı, resmi veya monoton olabilmekte ayrıca aşırı yüksek sesle veya tiz sesle konuşabilmektedirler. Asperger'li çocuklar, ironi ve mizah gibi dilin inceliklerini anlamayabilir. Çoğu zaman konuşmaları başlatma ve / veya sürdürme zorluğuna yaşarlar. İletişimleri bazen "tek yönlü" olarak tanımlanır. (Örneğin, Asperger bozukluğu teşhisi konan bir çocuk, sınırlı ve sınırlı ilgi alanları nedeniyle sosyal sorunlar yaşadı. Akranlarıyla yaptığı konuşmalarda, en sevdiği gezegenler konusunda monologları yavaş metodik bir şekilde sundu. Gezegenler hakkında konuşmaya o kadar meşguldü ki, akranlarının sıkıldığını fark etmedi. Konuşmayı başlatmak için karşı tarfın yorumlarını araya sokma girişimleri sonuçsuz kaldı ve çocuk "ders vermeye" devam etti. Sonuç olarak, diğer çocuklar sonunda bağlantı eksikliğinden tatmin olmayıp, aynı konunun ısrarından sıkılmış hissederek uzaklaştılar.)


Asperger sendromu ve otizm arasındaki bir diğer ayrım bilişsel yetenekle ilgilidir. Otizmi olan bazı bireyler zihinsel engellilik yaşarken, tanım gereği Asperger'li bir kişi "klinik olarak anlamlı" bir bilişsel gecikmeye sahip olamaz ve çoğu ortalama zekaya sahiptir. Asperger bozukluğundaki sonuç genellikle otizm için olandan daha iyi görünmektedir, ancak bu kısmen daha iyi bilişsel ve / veya sözel yeteneklerle ilgili olabilir.


*Frequently Asked Questions (aacap.org)


Mehmet Fatih Kınık

Ordu Çocuk Psikiyatri

Uzm. Dr. Mehmet Fatih Kınık (@mehmetfatihkinik) • Instagram fotoğrafları ve videoları