Post Banner

Olmayan sesleri duymak veya olmayan şeyleri görmek

7/23/2023

Çocuklar genellikle onları korkutabilecek veya üzebilecek şeyler duyar veya görür. Geceleri rüzgar, evdeki bir gıcırtı veya duvardaki bir gölge, özellikle küçük çocuklar için korkutucu gelebilir. Bazen çocuklar, bir oyunun parçası olarak veya endişe ve korkularının bir sonucu olarak bir şeyler duyduklarını veya gördüklerini hayal edebilirler. Daha küçük çocukların masada yan yana oturup sohbet etmek istedikleri hayali bir arkadaşları bile olabilir. Bu örnekler genellikle bir çocuğun normal büyümesinin sadece bir parçasıdır. Çoğu zaman, ebeveynler tarafından anlayış ve nazik güvence ile yönetilebilirler.


Halüsinasyonlar, kişinin orada olmayan bir şeyi duyduğu, gördüğü veya deneyimlediği zamandır. Ses, görme, dokunma, tatma ve koku dahil olmak üzere tüm duyularımızda ortaya çıkabilirler. İşitsel halüsinasyon, kişinin orada olmayan bir şey duyduğu zamandır. En yaygın halüsinasyon türüdür. Görsel bir halüsinasyon, kişinin orada olmayan bir şey gördüğü zamandır. Halüsinasyonlar normal gelişimin bir parçası olarak ortaya çıkabilir veya çocuğunuzun bir tür duygusal problemle mücadele ettiğinin bir işareti olabilir. Bu, evdeki, okuldaki, arkadaşlardaki sorunlarla veya rahatsız edici düşünce ve duygularla ilgili olabilir.


Bazı durumlarda halüsinasyonlar, psikoz gibi bir psikiyatrik hastalığın veya diğer ciddi tıbbi sorunların bir işareti olarak ortaya çıkabilir. Çocuklarda psikotik bozukluklar yaygın olmamakla birlikte ciddidir ve çocuğun düşünme ve işleyişini ciddi şekilde etkiler. Psikotik olan çocuklar genellikle kafası karışmış ve ajite görünürler. Ayrıca bazen halüsinasyonlar veya sanrılar (sabit, yanlış ve genellikle tuhaf bir inanç) ile birlikte düzensiz konuşma, düşünme, duygusal tepkiler ve davranışlar gösterebilirler.


Olmayan sesleri duymak veya olmayan şeyleri görmek normal gelişimin bir parçası olabilir, ancak aşağıdakilerin bir sonucu olarak da meydana gelebilir:

  • Bir genç şiddetli duygusal stres altında olduğunda
  • Bir ebeveynin ölümüyle başa çıkan ya da yaşamlarında pek çok stres etkeni ile uğraşan çocuklar bazen sesler duyar ya da bir şeyler görür.
  • Bazı fiziksel hastalıklar
  • Örnekler arasında migren, nöbetler, enfeksiyonlar, çok yüksek ateş ve tiroid veya adrenal bezlerle ilgili sorunlar yer alabilir.
  • İlaçların yan etkileri: Steroidler veya ağrı kesici ilaçlar gibi belirli ilaçların kullanımı, nadir durumlarda halüsinasyonlara neden olabilir. Diğer birçok ilaç da reçete edilenden veya tavsiye edilenden daha yüksek dozlarda kullanıldığında halüsinasyonlara yol açabilir. Alkol, marihuana, amfetaminler, kokain ve LSD gibi yasa dışı uyuşturucular halüsinasyonların sık görülen bir nedenidir.
  • Psikotik olmayan psikiyatrik hastalıklar: Kendilerine kötü şeyler yapmalarını söyleyen sesler duyan çocuklar genellikle davranış sorunları yaşarlar. Depresyonda olan çocuklarda intihara veya ölüme gönderme yapan sesler çıkabilir. Bir halüsinasyonun içeriği, bir çocuğun ne tür bir hastalık geçirdiğini anlamamıza yardımcı olabilir. Olmayan şeyleri gören çocuklar çok endişeli veya depresif olabilir.

Psikotik hastalıklar: Buna şizofreni, psikotik özellikli majör depresif bozukluk ve psikotik özellikli bipolar bozukluk dahildir. Halüsinasyonlara ek olarak, psikotik hastalıklar sanrılar, düzensiz ve/veya tuhaf davranışlar ve kişinin hayatında olup bitenlerle uyuşmayan ruh halleriyle karakterizedir. Çocuklar sosyal geri çekilme ve uygunsuz ve olağandışı dil kullanımı gösterebilir. Bu belirtilere bakmak, psikotik ve psikotik olmayan hastalıklar arasındaki farkı söylemede çok yardımcı olabilir.


Çocuğunuzun sesler duymasından veya bir şeyler görmesinden endişe ediyorsanız ne yapmalısınız?


Çocuğunuzla konuşun ve yaşadıklarını netleştirmeye çalışın. Çocuğunuzun okul, arkadaşlar, mahalle ve aile gibi hayatının her alanında nasıl olduğunu düşünün. Düşünce veya davranış bozukluğu olan herhangi bir çocuk derhal değerlendirilmelidir. Endişeleniyorsanız, aile hekiminiz veya çocuk doktorunuzla konuşun. Size yardımcı olabilirler veya sizi, duygusal ve davranışsal sorunları olan çocukları değerlendirmek, teşhis etmek ve tedavi etmek üzere eğitim almış bir çocuk ve ergen psikiyatristine sevk edebilirler.


*Hearing Voices and Seeing Things (aacap.org)