Post Banner

Okul Reddi

7/23/2023

tOkula gitmek genellikle küçük çocuklar için heyecan verici ve eğlenceli bir olaydır. Ancak bazıları için yoğun korku veya paniğe neden olabilir. Ebeveynler, çocukları sık sık hasta hissetmekten şikayet ederse veya küçük fiziksel şikayetlerle sık sık okuldan evde kalmak isterse endişelenmelidir. Okula gitmek istememek herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir, ancak en yaygın olarak 5-7 ve 11-14 yaşlarındaki çocuklarda, çocukların ilkokul ve ortaokulun yeni zorluklarıyla uğraştığı zamanlarda ortaya çıkar. Bu çocuklar, ebeveynlerini ve evlerinin güvenli ortamını terk etme konusunda ciddi bir korku yaşıyor olabilirler. Çocuğun paniği ve okula gitmeyi reddetmesi, ebeveynler için baş etmesi çok zor olmasına rağmen bu korkular ve davranışlar, profesyonel yardım ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.


tOkula gitmeyi reddetme genellikle yaz tatili, tatil, uzun bir hafta sonu veya kısa bir hastalık gibi çocuğun evde ebeveyne yakınlaştığı bir dönemden sonra başlar. Ayrıca, bir evcil hayvanın veya akrabanın ölümü, okul değişikliği, akran zorbalığı, ders başarısızlığı veya yeni bir mahalleye taşınma gibi stresli bir olayı da takip edebilir.

t

tÇocuk, okula gitme vaktinden kısa bir süre önce baş ağrısı, boğaz ağrısı veya mide ağrısından şikayet edebilir. Çocuğun evde kalmasına izin verildikten sonra hastalık azalır, ancak ertesi sabah okuldan önce tekrar ortaya çıkar. Bazı durumlarda, çocuk evden çıkmayı reddedebilir. Panik okula gitmekten çok evden ayrılmaktan kaynaklandığı için, çocuk okula geldiğinde genellikle sakindir.


Okul korkusu olan çocuklarda şu belirtiler de olabilir:

  • Ayrılamama davranışı
  • Ebeveynlerin veya kendilerinin zarar göreceği ile ilgili aşırı endişe ve korku
  • Uyumakta güçlük
  • Kabus görme
  • Hayvanlara, canavarlara, hırsızlara karşı abartılı, gerçekçi olmayan korkulara sahip olma
  • Karanlıkta yalnız kalmaktan korkma
  • Okula gitmeye zorlandığında şiddetli öfke nöbetleri geçirme


tBu tür belirtiler ve davranışlar ayrılık kaygısı bozukluğu olan çocuklar arasında yaygındır. Kalıcı ayrılık kaygısı yaşayan ve profesyonel yardım almayan bir çocuk için potansiyel uzun vadeli etkiler (yetişkin olarak kaygı ve panik bozukluğu) ciddidir. Korkuları ve kaygıları onu okuldan ve arkadaşlarından uzun süre uzak tutarsa, çocukta ciddi eğitimsel veya sosyal sorunlar da gelişebilir.

t

tKorkular devam ettiğinde, ebeveynler ve çocuk, çocuğu hemen okula ve diğer faaliyetlere geri döndürmek için bir plan geliştirmek üzere çocuk psikiyatri uzmanına danışılmalıdır. Büyük çocuk veya ergende okula gitmeyi yeni reddetme, akran/sosyal problemlerle (hatta zorbalığa bağlı olabilir), gelişen davranışsal sağlık kaygılarıyla ilişkili olabilir ve genellikle daha yoğun değerlendirme ve tedavi gerektirir. Evden/ebeveynlerden ayrılma ve okula gitme konusundaki aşırı korku ve panik başarıyla tedavi edilebilir.