Öfke Nöbetleri
7/23/2023
Öfke nöbetleri, çocuklarda hayal kırıklığı, öfke veya sıkıntıya tepki olarak kısa süreli sesli ve bazen de fiziksel patlamalardır. Küçük çocuklar yorgun olduklarında, aç olduklarında, acı çektiklerinde veya hafif bir hastalığa yakalandıklarında öfke nöbetleri geçirebilirler. Öfke nöbetleri küçük çocuklar için normaldir ve erkek ve kızlarda eşit derecede yaygındır. Çocuğun yaşına bağlı olarak farklı görünebilirler:
ÇOCUKLAR (18 ay-3 yaş)
Yeni yürümeye başlayan çocuklarda öfke nöbetleri tipik olarak iki ila 15 dakika arasında sürebilir. Öfke nöbeti, çığlık atmayı ve ağlamayı, ayrıca kendini yere atmayı, vurmayı, tekmelemeyi veya ısırmayı içerebilir. Tüm küçük çocukların öfke nöbetleri vardır ve birçoğunun günde en az bir kere öfke nöbeti geçirir.
OKUL ÖNCESİ (3 yaş – 5 yaş)
Bu yaş grubunda öfke nöbetleri hala oldukça yaygındır, ancak günlük öfke nöbetleri 3 yaşından sonra daha az görülür. Okul öncesi çocukların öfke nöbetleri nadiren 15 dakikadan fazla sürer ve her gün olmayabilir. Küçük çocuklarda öfke nöbetlerine eşlik edebilen nefes tutma, genellikle çocuklar 5 yaşına geldiklerinde ortadan kalkar.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLAR (6-13 yaş)
Öfke nöbetleri bu yaş grubunda daha küçük çocuklara göre çok daha az görülür ve tekrarlayan veya şiddetli öfke nöbetleri yardım istemek için bir nedendir. Ara sıra sinir krizi geçiren okul çağındaki çocukların çoğu, patlamalar arasında kızgın ve üzgün değildir. Bununla birlikte, zamanlarının çoğunu sinirli, kızgın veya üzgün bir ruh hali içinde geçiren bu yaştaki bazı çocuklar vardır.
ERGENLER (13- 16 yaş)
Huysuzluk, ergenlik yıllarının normal bir parçası olabilir, ancak şiddetli ruh hali dalgalanmaları ve fiziksel saldırganlığı içeren patlamalar değerlendirilmelidir. Bu yaş grubunda kaygı ve depresyon oranları artar ve bazen daha küçük çocukların sahip olduğu öfke nöbetlerine benzeyen patlamalar şeklinde ortaya çıkabilir.
Aşağıdaki ipuçları, bir çocuk öfke nöbeti geçirdiğinde yardımcı olabilir:
- Sakin olun. Stresli bir durumla nasıl başa çıkılacağını modelliyorsunuz.
- Çocuğunuzu, ihtiyaçlarını ve duygularını ifade etmek için güvenli olmayan davranışlar yerine sözcükleri kullanmaya teşvik edin.
- Çocuğu, onu üzen şeyden uzaklaştırmak için dikkatini dağıtın.
- Çocuğunuzun, bağırmak veya vurmak dışında duygularını ifade etmenin başka yollarını bulmasına yardımcı olun.
- Sakin bir sesle çocuğun hangi davranışları (tipik olarak tekmeleme veya ısırma gibi saldırgan davranışlar) durdurması gerektiğini ve bu davranışları durdurursa veya durdurmazsa bundan sonra ne olacağını belirtin.
- Bir öfke nöbeti sırasında asla fiziksel olarak saldırgan davranışlarla karşılık vermeyin.
Ebeveynler ne zaman yardım istemeli?
Bir çocuğun öfke nöbetleri, çocuk veya başkaları için tehlike oluşturan saldırganlığı içeriyorsa veya öfke nöbetleri çocuğunuzun okuldaki veya arkadaşlarıyla olan yaşamının önüne geçiyorsa, ebeveynler ayrıca çocuklarının öfke nöbetleri çok sık ise ve yaşına göre beklenenden uzun sürüyorsa yardım almalıdırlar. . Çocuğunuzun sinirliliği konusunda endişeleriniz varsa ve öfke nöbetlerinin aşırı şiddet ve sıklıkta göründüğünden endişeleniyorsanız bir çocuk ve ergen psikiyatrıyla konuşmalısınız.
Mehmet Fatih Kınık
Ordu Çocuk Psikiyatri
Uzm. Dr. Mehmet Fatih Kınık (@mehmetfatihkinik) • Instagram fotoğrafları ve videoları