Post Banner

Kendine Zarar Verme Davranışı

7/23/2023

tKendine zarar verme, bazen bir duygu biçimini değiştirmek için kasten vücut dokusuna zarar verme eylemidir. Kendine zarar verme, toplumdaki gruplar ve kültürler tarafından farklı görülür. Davranış, özellikle ergenlerde son zamanlarda daha popüler hale gelmiştir. Kendini yaralamanın nedenleri ve şiddeti değişebilir. Kendine zarar verme davranışı oyma, tırmalama, deriyi ve saçı toplama ve çekme, yakma, kesme, ısırma, kafayı vurma, dövme yaptırmak veya aşırı piercing kullanımı şeklinde olabilir.


tBazı ergenler risk almak, isyan etmek, ebeveynlerinin değerlerini reddetmek, bireyselliklerini ifade etmek veya sadece kabul edilmek için kendilerini yaralayabilirler. Diğerleri dikkat çekmek, çaresizliklerini ve değersizliklerini göstermek için ya da intihar düşünceleri olduğu için çaresizlik ya da öfke nedeniyle kendilerini yaralayabilirler. Bu çocuklar depresyon, psikoz, travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) ve bipolar bozukluk gibi ciddi psikiyatrik sorunlar yaşayabilir. Ek olarak, kendine zarar veren bazı ergenler, yetişkin olarak sınırda kişilik bozukluğu geliştirebilir. Bazı küçük çocuklar zaman zaman kendine zarar verme eylemlerine başvurabilir, ancak genellikle bundan vazgeçerler. Gelişim geriliği ve/veya otizm spektrum bozukluğu olan çocuklar ile istismara uğramış veya terk edilmiş çocuklar da bu davranışları gösterebilir.


tErgenler neden kendini yaralar?

tKendine zarar verme, çeşitli faktörlerden kaynaklanan karmaşık bir davranış ve semptomdur. Duyguları hakkında konuşmakta güçlük çeken ergenler, duygusal gerginliklerini, fiziksel rahatsızlıklarını, ağrılarını ve düşük benlik saygılarını kendine zarar verme davranışlarıyla gösterebilirler. Akran baskısı ve bulaşmanın etkileri de ergenleri kendilerine zarar verme konusunda etkileyebilir. Modalar gelip geçse de ergenlerin cildindeki yaraların çoğu kalıcı olacaktır. Bazen gençler, fiziksel görünümleri hakkında utandıkları, reddedildikleri veya eleştirildikleri için yaralarını, yanıklarını ve morluklarını gizleyebilirler.

t

tEbeveynler ve gençler kendine zarar verme konusunda ne yapabilir?

  • Ebeveynler, çocuklarıyla bedenlerine saygı duyma ve onlara değer verme konusunda konuşmaları için teşvik edilir. Ebeveynler ayrıca kendine zarar verme eylemlerine girmeyerek gençleri için rol model olarak hizmet etmelidir. Ergenlerin kendilerini incitmekten kaçınmaları için bazı yararlı yollar şunları öğrenmeyi içerir:
  • Gerçeği kabul edin ve şimdiki anı daha katlanılabilir hale getirmenin yollarını bulun
  • Duyguları tanımlayın ve onlara göre hareket etmek yerine onları konuşun
  • Kendine zarar verme duygularından uzaklaştırın (örneğin, ona kadar saymak, 15 dakika beklemek, "Hayır!"
  • Durun, düşünün ve kendine zarar vermenin artılarını ve eksilerini değerlendirin
  • Kendilerini olumlu, incitmeyen bir şekilde rahatlatın
  • Pozitif stres yönetimi uygulayın
  • Daha iyi sosyal beceriler geliştirin


tBir ruh sağlığı uzmanı tarafından yapılan değerlendirme, kendine zarar vermenin altında yatan nedenlerin belirlenmesine ve tedavi edilmesine yardımcı olabilir. Ölmek ya da kendini öldürmek isteme duyguları, ergenlerin hemen profesyonel bakıma başvurma nedenleridir. Bir çocuk ve ergen psikiyatristi, kendine zarar verme davranışına eşlik edebilecek ciddi psikiyatrik bozuklukları da teşhis edebilir ve tedavi edebilir.