
Gençlerde Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu
4/9/2025
DEHB ve Gençler
----DEHB'm var... ee ne olmuş?" Birçok açıdan, "ee ne olmuş" doğru bir yaklaşım. Çoğunlukla, sen sadece sıradan bir gençsin; ergen olmanın getirdiği tüm iniş çıkışlarla birlikte. Ancak diğer yandan, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ile büyümek ve yetişkinliğe doğru ilerlemek bazı benzersiz zorlukları da beraberinde getirebilir. Eskiden insanlar DEHB'nin sadece küçük çocuklarda görüldüğünü ve çocukların büyüdükçe bu durumdan kurtulduğunu düşünürdü. Artık böyle olmadığını biliyoruz. Günümüz araştırmaları, çoğu çocuğun ergenlik çağında DEHB'den kurtulmadığını ve çoğu gencin de yetişkinliğe geçerken bu durumdan çıkmadığını gösteriyor. Peki, DEHB ile genç olmak gerçekten ne anlama geliyor?
Öncelikle şunu bilmelisin ki, DEHB'ye sahip olmak istediğin hayatı yaşamanın önünde bir engel olmak zorunda değil. Senin gibi birçok genç, büyüdü, tutkularının peşinden gitti, mutlu bir hayat yaşadı, aile kurdu ve işlerinde başarılı oldu. Bu başarıyı, DEHB'nin kendilerini nasıl etkilediğini öğrenmek için zaman ayırdıkları ve kendilerine uygun bir tedavi planını kontrol altına aldıkları için buldular. **Ordu çocuk psikiyatri** uzmanları da bu süreçte gençlerin potansiyellerini keşfetmelerine yardımcı olmaktadır.
"Artık çocuk değilim!" Gençlik yıllarında DEHB
DEHB'nin ana belirtileri - dikkatsizlik, dürtüsellik ve bazen hiperaktivite - gençler için çocuklardakiyle aynıdır. Ancak bazı farklar fark edebilirsin. Örneğin, artık küçükken olduğun kadar hiperaktivite belirtileriyle - kıpırdanma veya yerinde oturamama gibi - mücadele etmeyebilirsin. Öte yandan, okul ödevlerin ve diğer sorumlulukların üstesinden gelmekte daha büyük zorluklar yaşayabilirsin. Bunun nedeni, zamanına daha fazla talep olması, okul ödevlerinin muhtemelen daha zor olması ve artık bir genç olarak senden daha bağımsız olman beklenmesi. Bütün bunlar bunaltıcı gelebilir, ama endişelenme; bu zorluklar, DEHB'si olmayan arkadaşlarının yaşadıklarından çok da farklı değil. Şunu unutma ki, doğru tedavi, kendin olmaya alışırken ve hayatındaki değişimlere uyum sağlarken sana yardımcı olabilir.
Ergenlikte DEHB ile ilişkilendirilen bir diğer şey, yürütme işlevlerinde - beynin düşünceleri ve eylemleri önceliklendirme ve yönetme yeteneği - zorluk yaşanmasıdır. Başka bir deyişle, yürütme işlevi, hedeflerini ve eylemlerinin sonuçlarını düşünmeni, buna göre plan yapmanı, ilerlemeni değerlendirmeni ve gerektiğinde planlarını değiştirmeni sağlar. Çocukken, ebeveynlerin ve öğretmenlerin, ödevlerini hatırlatmak, okul çalışmalarını organize etmen için seni uyarmak ve yaklaşan randevularını bildirmek gibi bazı yürütme işlevi görevlerini üstlenmiş olabilir. Ancak ergenlikte, ebeveynlerin ve öğretmenlerin bunları kendin yapmanı bekler ve bazen bu geçiş senin ve çevrendekiler için zor olabilir.
"Neden ben?"
DEHB'ye neden sahip olduğunu merak edebilirsin. Bazı gençler DEHB'ye sahip olmaktan dolayı suçluluk hisseder. Diğerleri bunun tedavi edilebilecek veya kendi başlarına kontrol edebilecekleri bir şey olduğunu düşünür. DEHB'ye sahip olmak senin suçun değil. Araştırmalar, DEHB'nin ailelerde geçtiğini (genetik olduğunu) açıkça göstermiştir. DEHB, beyin temelli bir bozukluktur ve DEHB'de görülen belirtiler, beynin birçok spesifik bölgesiyle bağlantılıdır. DEHB için bilinen bir tedavi yoktur, ancak DEHB'nin günlük hayatındaki etkisini azaltabilecek birçok şey biliyoruz.
Sadece DEHB mi?" - Gençlik yıllarında diğer durumlar
Bazı DEHB'li gençler, DEHB ile yaygın olarak görülen diğer durumların zorluğuyla da karşı karşıya kalır. Bu durumlar çok küçükken de mevcut olmuş olabilir ya da ergenlikte ortaya çıkabilir.
DEHB'li çocukların ve gençlerin %60'a varan bir kısmı en az bir başka duruma sahiptir; bu yüzden yalnız olduğunu düşünme.
DEHB'li gençlerin yaygın olarak yaşadığı diğer durumların bazıları davranışlarını etkileyebilir. Bunlardan özel olanları arasında karşıt olma-karşı gelme bozukluğu (KOKGB) ve davranım bozukluğu (DB) yer alır. KOKGB, kurallara uymakta zorlanman, sık sık öfkelenmen veya yetişkinlerle tartışman anlamına gelebilir. DB daha ciddidir ve kurallara uymakta zorlanmayı içerir, ancak aynı zamanda kavga etme, hırsızlık yapma veya izinsiz girme gibi tehlikeli ve yasa dışı davranışları da kapsayabilir.
Duygu durumunu etkileyen diğer durumlar (duygudurum bozuklukları olarak adlandırılır) da DEHB'li gençlerde yaygın olabilir. Depresyon en yaygın duygudurum bozukluğudur. Depresyona sahipsen, sık sık üzgün veya sinirli hissedip bir zamanlar keyif aldığın aktivitelere ilgi duymayabilirsin. Ayrıca uyku problemi yaşayabilir, geleceğe dair umutsuz hissedebilir ve bazen ölüm veya intihar hakkında düşünebilirsin.
Kaygı bozuklukları, DEHB'li gençlerin %10 ila %40'ında mevcut olabilir. Kaygı bozukluğun varsa, aşırı endişe duyabilir, endişelerini kontrol etmekte zorlanabilir ve baş ağrısı veya mide bulantısı gibi fiziksel belirtiler yaşayabilirsin. Ayrıca kaygı atakları geçirebilir ve seni kaygılandıran durumlardan kaçınmaya çalışabilirsin. **Ordu çocuk psikiyatri** uzmanları, bu tür kaygı bozukluklarının tanısında ve tedavisinde destek sağlayabilir.
Madde kullanımı ve kötüye kullanımı, birçok ebeveyn ve gencin önemli bir endişesidir. DEHB'li çocuklarda ileride madde kullanımı riski %12 ile %24 arasında değişir. Alkol gibi bazı maddeler yaşına göre senin için yasa dışı olabilir. Esrar veya diğer uyuşturucular gibi diğer maddeler ise tamamen yasa dışıdır! Yalnızca bu nedenlerle bile bunlardan kaçınmalısın. Eğer bu tür maddeleri kullanmayı seçer ve kendini kontrol etmekte zorlanırsan, başkaları senin kullanımın hakkında endişelerini dile getirirse, bu maddeyi "harekete geçmek" veya "sakinleşmek" için kullanıyorsan ya da kullanımından dolayı suçluluk hissediyorsan, bir madde problemi yaşıyor olabilirsin. Lisanslı bir ruh sağlığı uzmanından veya bağımlılık uzmanından profesyonel yardım almalısın.
Öğrenme ve iletişim problemleri de yaygın olabilir ve ortaokul ile lisenin ek talepleriyle birlikte belirgin hale gelebilir. Sınıfta öğrenme yeteneğin, başkalarının sana söylediklerini anlama yeteneğin veya kendini istediğin gibi ifade etme yeteneğin konusunda endişelerin varsa, bunu ebeveyn(ler)ine söylemelisin. Nasıl öğrendiğini, düşündüğünü veya iletişim kurduğunu belirlemek için bir profesyonel tarafından değerlendirmeye ihtiyacın olabilir. **ORdu - Giresun çocuk psikiyatri** uzmanları, bu tür değerlendirmelerde gençlere rehberlik edebilir.
Uyku problemleri de DEHB'li gençlerde yaygındır. Uyku döngülerindeki değişiklikler tüm gençler için normaldir. Geceleri daha geç saatlere kadar ayakta kalmayı tercih edebilir, sabahları daha geç uyuyabilir ve genel olarak daha fazla uykuya ihtiyaç duyabilirsin. DEHB'li bir genç olarak, iyi uyumakta zorluk çekebilirsin. Bu, ilacının bir yan etkisi olabilir, ancak kendi kendine de ortaya çıkabilir.
Şu anda, bu ek zorlukları kimin yaşayacağını tahmin etmek mümkün değil. Genetiklerin bunda bir rol oynadığı muhtemeldir. DEHB'li bazı gençlerin yaşadığı ek stresler, örneğin sosyal eleştiri veya içsel hayal kırıklığı, seni bu zorluklara karşı daha savunmasız hale getirebilir. Bu durumlar hakkında daha fazla bilgi için (birlikte var olan veya eş zamanlı olarak ortaya çıkan durumlar olarak adlandırılır), lütfen DEHB ve Birlikte Var Olan Durumlar bilgi formuna bakın.
Bu ek durumlardan herhangi birinden şüphelendiğinde ne yapmalısın? Ebeveyn(ler)inle bir psikolog, psikiyatrist veya diğer eğitimli bir ruh sağlığı uzmanı tarafından değerlendirme almak hakkında konuş. Mehmet Fatih Kınık gibi uzmanlar, DEHB ve eşlik eden durumlar konusunda gençlere ve ailelere profesyonel destek sunabilir.
DEHB ile hayatım
DEHB'ye sahip olmak nasıl bir duygu? Tanıdan dolayı utanabilirsin. DEHB'ye sahip olduğunu inkâr etmek isteyebilirsin. DEHB, seni arkadaşlarından farklı hissettirebilir ve belirtilerinin azaldığına veya tamamen kaybolduğuna inanmak isteyebilirsin. Şunu anlaman önemli ki, DEHB'ye sahip olmak senin sorumluluğunda değil. DEHB'ye sahip olmak senin yaptığın bir hatadan kaynaklanmaz ve bir ceza değildir. DEHB, astım veya zayıf görme gibi diğer tıbbi durumlar gibidir. DEHB'ye sahip olduğunu kontrol edemezsin, ama onu nasıl yöneteceğini kontrol edebilirsin. Tedavi planına uymak, hedeflerine ulaşmanın ve başarıya ulaşmanın anahtarıdır.
Kendin hakkında kötü hissedebilir veya arkadaşlarından ya da okuldaki diğer öğrencilerden daha az iyi olduğunu düşünebilirsin. Araştırmalar, DEHB ve öğrenme güçlüğü çeken gençlerin okula gitmek ve sınıfta oturmak konusunda çok stresli hissettiğini, yorgun olduğunu, yakın arkadaşlarıyla sık sık tartıştığını, diğer sınıf arkadaşlarından farklı hissettiğini, düşük özsaygıya sahip olduğunu ve ebeveynlerinin kendilerini anlamadığını hissettiğini gösteriyor. Eğer böyle hissediyorsan, şunu unutma ki yalnız değilsin ve daha iyi hissedebilirsin. Ebeveyninle, güvendiğin başka bir yetişkinle veya bir sağlık uzmanıyla hislerin hakkında konuş. Sevdiğin aktivitelere katıl ve herkesin farklı güçlü ve zayıf yönleri olduğunu fark et.
Birçok genç, arkadaşlarıyla DEHB hakkında konuşmaktan endişe duyar. Arkadaşlarının zorluklarını anlamadığını veya seninle dalga geçebileceğini düşünebilirsin. DEHB’ni hangi arkadaşlarınla paylaşacağına ve hangi detayları anlatmak istediğine sen karar verebilirsin. Ancak, güvendiğin arkadaşlarına DEHB’yi açıklamak seni şaşırtabilir - onlar büyük bir destek kaynağı olabilir ya da hatta kendileri de DEHB’ye sahip olabilir. Çocuklarda ve ergenlerde DEHB’nin tam sayısı belli olmasa da, 1.4 milyon ile 2.3 milyon genç DEHB’ye sahip (her 10 çocuktan yaklaşık 1’i), yani bu zorluklarla yüzleşirken kesinlikle yalnız değilsin.
DEHB hayatının birçok yönünü etkileyebilir. Genel olarak gençler akademik zorluklar, sosyal güçlükler ve evde sorunlarla karşılaşabilir, ancak DEHB’ye sahip olmak bu sorunlarla baş etmeyi daha zor veya daha ciddi hale getirebilir.
Akademik Performans: Lise öğrencisi olarak hayatın daha telaşlı olabilir, jonglörlük yapman gereken daha fazla talep ve küçükken olduğundan daha az denetim vardır. Akademik olarak, iş yükü ve materyalin zorluğu artar ve uzun vadeli projeler daha sık verilir. Tüm bu faktörler DEHB’li gençler için zorluklar yaratır. Not alma, çalışma becerileri ve organizasyon/zaman yönetimi konusunda yardım ve eğitimden faydalanabilirsin. Bu becerileri geliştirdikçe, ebeveynlerine veya öğretmenlerine daha az bağımlı hale gelir ve zamanını yapılandırma ve potansiyelini gerçekleştirme konusunda kendine daha çok güvenirsin. DEHB tanısı almış ve DEHB belirtileri akademik işlevselliğini etkileyen öğrenciler, sınıf içi düzenlemelere hak kazanabilir. Bu düzenlemeler senin özel ihtiyaçlarına göre belirlenir ama testlerde ek süre, daha az dikkat dağıtıcı bir yerde test alma veya ek organizasyon desteği gibi şeyleri içerebilir. Eğer böyle bir yardıma ihtiyacın olabileceğini veya bunu isteyebileceğini düşünüyorsan, ebeveynlerinle ve okulunla birlikte çalış.
Sosyal İşlevsellik: Ergenlikte, yaşıtlarınla ilişkilerin senin için giderek daha önemli hale gelebilir. Ama bu ilişkiler her zaman kolay değildir. Bu yıllarda arkadaşlıkların değişir; muhtemelen flört etmeye ilgi duymaya başlarsın; ve daha ciddi akran baskısıyla karşılaşabilirsin. Yaşıtlarından daha kolay sinirlenebilir veya daha duygusal olarak hassas olabilirsin. Bazı DEHB’li gençler ilişkiler kurmakta ve sürdürmekte hiç zorluk çekmezken, diğerleri farklı kişilikler, beklentiler ve arzularla başa çıkmayı oldukça zor bulur. Spor, kulüpler veya gençlik grupları gibi yapılandırılmış sosyal aktivitelere katılmak, sana hazır bir sosyal grup ve ortak olumlu deneyimler sağlayabilir.
Evdeki İşlevsellik: Neredeyse her genç, kurallar, ayrıcalıklar, ev işleri, arkadaşlar... aklınıza gelebilecek her konuda ebeveynleriyle çatışır. Ancak ortalama olarak, DEHB’li gençlerin olduğu evlerde, DEHB’si olmayan gençlerin olduğu evlere kıyasla daha yüksek düzeyde ebeveyn-genç çatışması yaşanır. Bunun nedeni nedir? Evdeki çatışmanın bir kaynağı, gençlerin daha fazla özgürlük ve bağımsızlık istemesidir. Ancak DEHB ile yaygın olan organizasyon zorlukları, unutkanlık ve düşünmeden hareket etme, ebeveynlerinin sana istediğin özgürlüğü vermekte tereddüt etmesine neden olabilir. Ayrıca, birçok DEHB’li genç, dikkatsizlik, dikkatin dağılması, ilgisizlik veya organizasyon eksikliği nedeniyle ödevlerini ve ev işlerini zamanında tamamlamakta veya kurallara uymakta daha fazla zorluk çeker. Bu zorluklar, hem gençler hem de ebeveynler için sinir bozucu bir olumsuz etkileşim döngüsüne yol açabilir; ebeveynler azarlamaya, bağırmaya veya cezalandırmaya ihtiyaç duyduğunu hisseder ve gençler öfke veya çok yardımcı olmayan başka yollarla tepki verir. Bu tekrar tekrar olduğunda, ebeveynler duyulmak için daha fazla dırdır etmek zorunda hissedebilir, gençler daha çok içerler ve iğneleyici olur, gerilim artar ve öfkeler patlayabilir. Bu döngüyü kesmek için ne yapılabilir? Herkes öfkeli olduğu bir anda sorunları tartışmak işe yaramaz. Bunun yerine, herkesin sakin olduğu bir zaman ayırarak anlaşmazlık veya çatışma alanlarını konuşun. Açık iletişim önemlidir. Eğer aile çatışması aile üzerinde büyük bir yük oluşturuyorsa, nitelikli bir ruh sağlığı uzmanından yardım almayı düşünün.
DEHB Tedavisi: DEHB için şu anda bir tedavi olmasa da, bu durumla ilgili hiçbir şey yapamayacağınız anlamına gelmez. Başarılı bir tedavi genellikle eğitim, davranış terapisi ve ilaç tedavisinin bir kombinasyonunu içerir. DEHB belirtileri yaşla birlikte değişse de, bu belirtileri hedef alan bir tedaviye hâlâ ihtiyacınız olabilir ve hatta yetişkinlikte bile tedaviye devam etmeniz gerekebilir. Mehmet Fatih Kınık, bu tür tedavi süreçlerinde gençlere ve ailelere rehberlik eden uzmanlardan biridir.
Eğitim, herhangi bir etkili tedavi planının gerekli bir bileşenidir ve bozukluğunu anlaman ve yönetmen için sana araçlar sağlar. Eğer DEHB tanısı çok küçükken konduysa, bu eğitim muhtemelen ebeveyn(ler)ine yönlendirilmiştir. Senin de bu eğitimi alman önemlidir, doktorlarına ve tedavi sağlayıcılarına sorular sor ve endişelerin varsa bunları dile getir.
İlacın gençlik yıllarında etkisiz hale geldiği bir efsanedir. Aslında, ilaçlar etkili olmalıdır, ancak eşzamanlı durumlar tedavi rejiminde değişiklikler gerektirebilir. Sen ve ebeveyn(ler)in, gün boyunca belirtilerini daha iyi yönetmek için uzun etkili bir DEHB ilacına geçiş yapmayı düşünebilirsiniz, çünkü okul gününün bitiminden sonra ve akşam saatlerine kadar aktivitelerin olabilir.
Davranışsal tedavi, DEHB’li gençler için bir diğer yaygın tedavi yaklaşımıdır. Kanıtlanmış psikososyal tedaviler arasında ebeveyn-genç problem çözme ve iletişim becerileri eğitimi, ebeveynlerin davranış yönetimi yöntemleri eğitimi ve öğretmenlerin sınıf yönetimi eğitimi yer alır.
DEHB belirtilerine yardımcı olduğunu iddia eden birçok alternatif ve tamamlayıcı tedavi vardır. Eliminasyon diyetleri, besin takviyeleri ve oyun terapisi gibi birçok yöntem, DEHB tedavisi olarak etkinliklerini gösteren bilimsel araştırmalardan yoksundur. Tamamlayıcı ve Alternatif Tedaviler bilgi formu, farklı tedavileri değerlendirmek için stratejiler sağlayabilir. DEHB’yi tedavi ettiğini iddia eden ürünlerden kaçınmak önemlidir. Akıllı bir tüketici olmak ve ürünleri dikkatlice incelemek çok önemlidir.
DEHB’li gençler için ek sorunlar
DEHB’li bir genç olarak, akranlarının da zor bulduğu aynı sorunlarla karşı karşıyasın: kimliğini geliştirmek, bağımsızlığını kazanmak, ortaya çıkan cinselliğini anlamak, uyuşturucu ve alkol konusunda seçimler yapmak ve geleceğin için hedefler belirlemek. Ancak aşağıda açıklanan bazı benzersiz zorluklarla da karşılaşabilirsin.
Araç Kullanımı ve Ehliyet: Ehliyet almak heyecan verici bir olaydır ve daha fazla özgürlük ve bağımsızlık sağlar. Ancak dikkatsizlik ve dürtüsellik sürüşte zorluklara yol açabilir. DEHB’li sürücüler daha fazla ceza yerler, daha çok kazaya karışır, daha fazla dürtüsel hata yapar ve daha yavaş ve değişken tepki sürelerine sahiptir. Reçeteli uyarıcı ilaçların kullanımı, sürüş performansında olumlu etkiler göstermiştir. Her zaman emniyet kemeri kullanma, hız sınırına uyma ve mesajlaşma veya yemek yeme gibi dikkat dağıtıcı şeyleri en aza indirme gibi güvenli sürüş alışkanlıklarını takip et.
İlaç düzenine uyum: Çocukların yaklaşık yarısı ilaçlarını reçete edildiği gibi almaz ve DEHB ilaçlarının kullanımı gençlik yıllarında azalır. Bu azalma birçok nedenden dolayı olur: Gençler ilaç kullanımına karşı olumsuz tutumlara sahip olabilir; DEHB belirtilerinin işlevselliklerini etkilemediğini hissedebilir; ilacın yan etkilerinden hoşlanmayabilir; veya sadece ilaçlarından bir "tatil" yapmak isteyip neler olacağını görmek isteyebilir. Eğer sen ve ebeveynlerin ilaç kullanımını durdurmaya karar verirseniz, doktorunuza danışmalı ve bunu yapmak için bir deneme süresi belirlemelisiniz. Bu süre boyunca hedeflerinizi belirlemeli ve bu hedeflere ulaşmak için bir plan geliştirmelisiniz. Planınız özel ders veya bir öğretmen ya da danışmanla sık sık görüşmeler içerebilir. İlaçlara yeniden başlama ihtiyacı olabileceğini gösteren göstergeleri belirleyin, örneğin notlarda düşüş veya evde artan çatışma gibi. Bir süre sonra, ebeveyn(ler)iniz ve doktorunuzla ilerlemenizi değerlendirin ve ilacın sizin için etkili olup olmadığına karar verin.
Özsaygını inşa etme: DEHB ile yaşamak zor olabilir. Birçok DEHB’li genç, okul ortamının kişiliklerine uygun olmadığını veya doğal yeteneklerini en üst düzeye çıkarmadığını fark eder. Hayatındaki yerini bulman ve güçlü yönlerini belirlemen önemlidir: Atletik misin? İyi bir sanatçı mısın? Müzikal yeteneğin var mı? Bilgisayarlarla mı iyisin? Güçlü yönlerini hatırlatan ve başarıyı deneyimlemene olanak tanıyan ortamlar ve aktiviteler bul. Herkesin güçlü ve zayıf yönleri olduğunu kendine hatırlat. Önemli olan, zorlukların üstesinden gelmek için elinden gelenin fazlasını yapmak ve parladığın aktivitelerde bolca zaman geçirmektir.
"Peki ya geleceğim?"
Cevap şu ki, geleceğinde neler olduğunu sadece sen belirleyebilirsin. Bu bilgi formunu okuma zahmetine girerek ve tanın hakkında kendini eğiterek, güçlü ve zayıf yönlerin üzerine düşündüğünü ve geleceğine hazırlanmak için adımlar attığını gösteriyorsun. DEHB’li gençlerin yetişkinliğe geçişte potansiyel olarak ciddi sorunlarla karşılaşma riski taşıdığını biliyoruz. Ayrıca, DEHB’li gençlerin üçte ikisinin yetişkinlikte önemli DEHB belirtileri yaşamaya devam ettiğini de biliyoruz.
Ayrıca, yetişkin olduklarında, DEHB’li gençler eğitim, meslek ve sosyal ilişkilerde zorluklar yaşama riskiyle karşı karşıyadır. Ancak bunlar sadece risklerdir, garanti değillerdir. DEHB’li çoğu genç başarılı, üretken yetişkinler olur ve sen de olabilirsin! Sürekli farkındalık ve tedavi, risklerden kaçınman ve koyduğun hedeflere ulaşman için çok önemlidir, bu hedefler her ne olursa olsun. **Mehmet Fatih Kınık** gibi uzmanlar, gençlerin bu süreçte kendilerine uygun yolları bulmalarına destek olmaktadır.
https://www.instagram.com/orducocukpsikiyatri/
Uzm. Dr. Mehmet Fatih Kınık (@orducocukpsikiyatri) · Ordu
Ordu Giresun Çocuk ve Genç Psikiyatristi & Psikoterapist İletişim: 0(452) 250 40 44 0 545 307 43 30. Akyazı mah. 795. sk. Yavuz Plaza 3/2 Altınordu/Ordu, Ordu 52200.