Post Banner

Gece Alt Islatma

7/23/2023

Birçok ebeveyn, çocukları üç yaşından sonra geceleri yatağını ıslatmaya devam ettiğinde endişelenir. Çoğu çocuk iki ila dört yaş arasında tuvalet eğitimi almış olsa da, bazı çocuklar birkaç yıl sonrasına kadar kuru kalamazlar. Çocuk ve ergen psikiyatristleri ve pediatristleri alt ıslatmanın oldukça yaygın olduğunu ve bir hastalık olmadığını vurgulamaktadır. Ara sıra kazalar meydana gelebilir, genellikle çocuk hasta olduğunda. Tuvalet eğitimi almış çocuklar bile ara sıra kazalar yaşayabileceğinden, ebeveynlerin anlayışlı olması gerekir.

5 yaşındaki çocukların yaklaşık yüzde 20'si ve 7 yaşındaki çocukların yaklaşık yüzde 10'u altını ıslatıyor. Kızlardan çok erkekler yataklarını ıslatır. Alt ıslatmada kalıtsallık ön plandadır. Genellikle alt ıslatma ergenlik döneminde durur. Genellikle altını ıslatan çocukların çoğunda duygusal sorunlar görülmez.


Alt ıslatmanın nedenleri arasında şunlar yer alır:

  • Bir çocuğun mesanesi küçüktür ve gelişimsel olarak çocuğun idrarını gece boyunca tutmaya hazır değildir.
  • Çocuk derin bir uykudadır ve mesane dolduğunda uyanmaz.
  • Bir çocuk kabızdır ve bu mesaneye baskı yapmaktadır.
  • Bir çocuk uyumadan önce mesanesini tamamen boşaltmaz
  • Üç veya dört yaşından sonra devam eden alt ıslatma, nadiren böbrek veya mesane problemine işaret eder. Çocuğun çocuk doktoru veya aile doktoru, enfeksiyon gibi tıbbi nedenlerin ekarte edilmesine yardımcı olabilir. Alt ıslatma bazen bir uyku bozukluğu ile ilişkili olabilir. Bazen bir çocuğun aldığı ilaçlar uyku derinliğini değiştirebilir ve altını ıslatmasına neden olabilir. Çoğu durumda, çocuğun mesane kontrolünün gelişmesi daha yavaş olabilir. Alt ıslatma ayrıca çocuğun gerginlik ve olumsuz duygularının bir sonucu olabilir.
  • Alt ıslatmanın duygusal nedenleri vardır. Örneğin, küçük bir çocuk gece boyunca birkaç ay veya yıllarca kuru kaldıktan sonra altını ıslatmaya başladığında, bu yeni korkuları veya güvensizlikleri yansıtabilir. Bu genellikle, çocuğu güvensiz hissettiren değişiklik veya olayları takip edebilir, örneğin: yeni bir eve taşınmak, ebeveynlerin boşanması, bir aile üyesini veya sevilen birini kaybetmek, mağdur olmak veya zorbalık veya travma veya eve yeni bir bebek veya çocuğun gelişi.


Ebeveynler, çocuklarının nadiren kasıtlı olmadan idrar kaçırdıklarını ve genellikle olaydan utandıklarını hatırlamalıdır. Ebeveynlerin çocuğu cesaretlendirmesi ve yakında geceleri kuru kalabileceğine dair güvenini ifade etmesi gerekir.


Çocuklarda yatak ıslatma tedavisi genellikle davranışsal şartlandırma cihazlarını (ped/zil/alarmlar) ve/veya yukarıda listelenenler gibi davranışsal araçlar başarısız olursa ilaçları içerir. Bazen çocuk, sürekli üzüntü veya sinirlilik veya yeme veya uyku alışkanlıklarında değişiklik gibi duygusal sorunların belirtilerini de gösterebilir. Bu durumlarda ebeveynler, alt ıslatmaya neden olabilecek fiziksel ve duygusal sorunları değerlendirecek ve bu sorunları çözmek için çocuk ve ebeveynlerle birlikte çalışacak bir çocuk ve ergen psikiyatristi veya ruh sağlığı uzmanıyla konuşmak isteyebilir. Erken destekleyici müdahale, sürekli yatak ıslatmanın çocuk üzerindeki potansiyel duygusal etkisini en aza indirmeye yardımcı olacaktır.


*Bedwetting (aacap.org)