Post Banner

Çocuk ve Gençlerde Depresyon

7/23/2023

Birçok çocuğun üzgün ya da üzgün oldukları zamanlar vardır. Ara sıra üzüntü, büyümenin normal bir parçasıdır. Bununla birlikte, çocuklar üzgün, sinirliyse veya artık hiçbir şeyden zevk almıyorsa ve bu durum günden güne ortaya çıkıyorsa, bu, genellikle depresyon olarak bilinen majör depresif bozukluktan muzdarip olduklarının bir işareti olabilir. Bazı insanlar sadece yetişkinlerin depresyona girdiğini düşünür. Aslında, çocuklar ve ergenler depresyon yaşayabilir ve araştırmalar bunun artmakta olduğunu gösteriyor. Her yıl yedi gençten birinden fazlası depresyon geçiriyor.


Çocuklarda ve ergenlerde sık görülen depresyon belirtileri şunlardır:

  • Depresif, üzgün, ağlamaklı veya sinirli hissetmek veya görünmek
  • Bazı şeylerden eskisi kadar zevk alamamak
  • Arkadaşlarla veya okul sonrası etkinliklerde daha az zaman geçirmek
  • İştah ve/veya kilo değişiklikleri
  • Normalden daha fazla veya daha az uyumak
  • Yorgun hissetmek veya daha az enerjiye sahip olmak
  • Her şey onların suçuymuş ya da hiçbir şeyde iyi değilmiş gibi hissetmek
  • Konsantre olmakta daha fazla sorun yaşamak
  • Okulu daha az önemseme ya da okulda pek başarılı olamama
  • İntihar düşüncelerine sahip olmak veya ölmeyi istemek
  • Çocuklar ayrıca sık sık baş ağrıları veya mide ağrıları gibi daha fazla fiziksel şikayetlere sahip olabilirler. Depresyondaki ergenler, kendilerini daha iyi hissetmeye çalışmanın bir yolu olarak alkol veya diğer uyuşturucuları kullanabilirler.


Depresyonun nedenini her zaman bilemeyiz. Bazen birdenbire ortaya çıkmış gibi görünür. Diğer zamanlarda, çocuklar stres altındayken veya bir yakınlarını kaybettikten sonra olur. Zorbalık ve sosyal medyayı kullanarak çok fazla zaman harcamak, depresyon ile ilişkilendirilebilir. Depresyon ailelerde görülebilir. Dikkat sorunları, öğrenme sorunları, davranış veya kaygı bozuklukları gibi başka bir duruma sahip olmak da çocukları depresyon için daha yüksek risk altına sokar.


Bazen ebeveynler çocuklarının depresyonda olup olmadığından emin olamazlar. Çocuğunuzun depresyonda olduğundan şüpheleniyorsanız, nasıl hissettiğini ve onu rahatsız eden bir şey olup olmadığını sormayı deneyin. Doğrudan sorulduğunda, bazı çocuklar mutsuz ya da üzgün olduğunu söylerken, diğerleri kendilerini incitmek, ölmek ve hatta kendilerini öldürmek istediklerini söyleyeceklerdir. Bu ifadeler çok ciddiye alınmalıdır çünkü depresif çocuklar ve ergenler kendilerine zarar verme konusunda daha yüksek risk altındadır.


Çocuğunuzun veya ergenlik çağındaki çocuğunuzun depresyonda olabileceğini düşünüyorsanız, yardım istemeniz önemlidir.

İyi haber şu ki, depresyon için birkaç etkili tedavi var. Tedavi, psikoterapiyi (veya 'konuşma terapisini'), ailenizle görüşmeleri ve izninizle çocuğunuzun okuluyla görüşmeleri içerebilir. Bilişsel davranışçı terapi (CBT) ve kişilerarası psikoterapi (IPT), depresyon tedavisinde etkili olduğu gösterilen psikoterapi biçimleridir. Tedavi ayrıca antidepresan ilaç kullanımını içerebilir.


*Depression in Children and Teens (aacap.org)