Post Banner

Çocuk Ve Genç Psikiyatristi kimdir ve ne iş yapar ?

8/6/2023

  • Çocuk ve ergen ruh sağlığı hastalıkları uzmanı, çocuk ve ergenlerin davranışsal, duygusal, gelişimsel ve zihinsel sağlık bozukluklarının biyolojik, psikolojik ve sosyal bileşenlerine odaklanan bir uzmanlık alanıdır.


  • Çocuklar arasında psikiyatrik bozukluklar yaygındır, ancak çoğu zaman teşhiste zorluklar yaşanır. Davranış sorunları, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, anksiyete ve depresyon, çocuklar ve ergenler arasında en sık görülen ruh sağlığı bozuklukları arasındadır.


  • Eğer çocuğunuz duygularını düzenleyemiyor, yaşa uygun düşünce veya davranışta sorunlar, uzum süreli üzüntü, uyku veya yeme alışkanlıklarındaki değişiklikler veya okul performansındaki değişiklikleri içerebilecek bir ruh sağlığı bozukluğu belirtileri gösteriyorsa, mümkün olan en kısa sürede profesyonel destek almak önemlidir.


  • Çocuk psikiyatristleri, değerlendirme, teşhis, müdahale ve tedavi planı sağlamak için çocuklar ve ebeveynleri ile birlikte çalışacaktır.


Çocuk Psikiyatrisi Nasıl Çalışır?


  • Çocuk ve ergen psikiyatrisi olarak da adlandırılan çocuk psikiyatrisi, çocuk ve ergenlerde davranışsal, zihinsel, duygusal ve gelişimsel bozuklukların biyolojik, sosyal ve psikolojik yönlerine odaklanır.


  • Bir çocuğun veya ergenin ruh sağlığı durumunu anlamak için, genellikle kapsamlı bir psikiyatrik değerlendirme gereklidir. Bu, birkaç saat veya birden fazla ziyaret sürebilir ve genellikle aşağıdakileri içerir:


Mevcut sorunlara, semptomlara ve endişelere genel bakış

Ailenin sağlığı ve ruh sağlığının tarihçesi

Çocuğun sağlığı, hastalığı (fiziksel ve psikiyatrik), tedavi planları veya ilaçları hakkında bilgi

Çocuğun gelişimi hakkında bilgi

Çocuğun okul alışkanlıkları, arkadaşları ve yakın aile ilişkileri hakkında bilgi

Ebeveynler veya velilerle görüşme


  • Kan testleri, röntgen veya özel değerlendirmeler gibi genel tıbbi değerlendirmeler isteyebilirler


  • Bir pediatrik psikiyatrist, çocuğun öğretmenleri, akrabaları veya çocuğun durumu hakkındaki anlayışlarını bilgilendirmeye yardımcı olabilecek diğer ilgili kişilerle iletişim kurmak için ebeveynlerden veya velilerden izin isteyebilir.


  • Bütün bu değerlendirmelerden sonra çocuk ve ergen psikiyatristi tanıyı koyar ve danışan ve ailesine tedavi planı sunar..


<a href="https://www.freepik.com/free-vector/mother-with-sad-child-talking-psychologist-flat-illustration_21744376.htm#page=2&query=child%20psychologist&position=17&from_view=search&track=ais">Image by macrovector</a> on Freepik


Mehmet Fatih Kınık

Ordu Çocuk Psikiyatri

Uzm. Dr. Mehmet Fatih Kınık (@mehmetfatihkinik) • Instagram fotoğrafları ve videoları