Post Banner

Çocuğunuzun Ayrılma Kaygısını Nasıl Azaltırsınız

8/31/2023


** Ayrılma Kaygısı, çocuklar arasında büyük ölçüde farklılık gösterir. Bazı bebekler anneleri kısa bir süre ortada olmadığında tepki göstermezken bazısı hemen ağlayabilir.


Ayrılma kaygısını azaltmanın sırrı, hazırlık, hızlı geçişler ve çocuğun büyümesidir. Çocuklarımızı bıraktığımızda biz ebeveynler olarak en az onlar kadar acı çekeriz. Çoğu zaman çocuklarımızla ayrıldıktan birkaç dakika sonra ağlamayı bıraktıklarını bilsek bile, kaçınız çocuğunuzun bacaklarınıza yapıştığını, sizinle kalmak için sızlandığını ve ayrılığın ardından üzüldüğünü düşündüğünüzde "her şeyi yanlış yapıyorum" gibi hissettiniz?


**İşte ayrılma kaygısı hakkında gerçekler ve geçişleri geliştirmeye yönelik ipuçları :


Ayrılma Kaygısı Hakkında Gerçekler


**Bebekler: Ayrılma kaygısı, bir çocuğun nesne kalıcılığını anladıktan sonra gelişir. Bebeğiniz sizin gerçekten gitmiş olduğunuzu fark ettiğinde (siz gerçekten gittiğinizde), onları huzursuz bırakabilir. Bazı bebekler nesne kalıcılığını ve ayrılma kaygısını 4 ila 5 aylıkken göstermeye başlasalar da, çoğu 9 aylık civarında daha güçlü bir ayrılma kaygısı geliştirir. Eğer bebeğiniz açsa, yorgunsa veya kendini iyi hissetmiyorsa, ayrılma süreci daha zor olabilir. Eğer zor bir günse, geçişleri kısa ve rutin tutun.


**Çocuklar: Birçok çocuk bebeklik döneminde ayrılma kaygısını atlar ve 15 ila 18 ay civarında zorluklar göstermeye başlar. Çocuklar aç, yorgun veya hasta olduklarında ayrılmalar daha zor olur - ki bu çoğunlukla çocukluğun büyük bir bölümüdür! Çocukluk döneminde bağımsızlık geliştikçe, ayrılıkların daha da farkında olabilirler. Ayrılıklarında davranışları gürültülü, gözyaşlı ve durdurulması zor olabilir.


**Okul Öncesi Çocuklar: Çocuklar 3 yaşına geldiğinde, çoğu ayrılma kaygısının bizim üzerimizdeki etkisini açıkça anlar. Bu, onların stres yaşamadığı anlamına gelmez, ancak kesinlikle bir değişiklik istemektedirler. Tutarlı tutun; çocuğun yalvarmalarına dayanarak odaya dönmeyin ve ayrılma kaygısına dayanarak planları iptal etmeyin. Tutarlılığınız, açıklamalarınız ve ne zaman döneceğinizi söylediğinizdeki süreklilik bu kaygıları atlatmanın anahtarıdır.


**Ayrılma Kaygısını Nasıl Atlatabilirsiniz:


  • Hızlı veda ritüelleri oluşturun. Eğer uzun süre beklerseniz, geçiş süresi ve kaygıda uzar. Ayrılmadan önce yapılabilecek veda ritüelleri, değerli bir eşyanızı ona verip geri alacağınızı belirtmek gibi


  • Tutarlı olun. Her gün aynı zamanda aynı vedalaşmayı yapmaya çalışın, böylece beklenmedik faktörlerden kaçınmış olursunuz. Rutinler, kaygıyı azaltabilir ve çocuğunuzun hem bağımsızlığına hem de size olan güvenini aynı anda geliştirmesine izin verecektir.


  • Dikkat: Ayrıldığınızda, çocuğunuza tam dikkat gösterin, sevgi dolu olun ve sevgi sunun. Ardından, ne kadar üzgün olurlarsa olsunlar veya sizinle kalmak için ağlasalar da, çabucak vedalaşın.


  • Sözünüzü tutun. Sözünüze sadık kaldıkça, çocuğunuz size olan güvenini ve bağımsızlığını inşa ederken siz de onun siz olmadan kalabilme yeteneğine olan güvenini artırırsınız.


  • Çocuk stiline uygun şekilde belirleyin.** Dönüşünüzü konuşurken, çocuğunuzun anlayabileceği açıklamalar yapın. Örneğin, saat 15:00'e kadar geri döneceğinizi biliyorsanız, çocuğunuza kendi terimlerinde söyleyin; örneğin, "Uyku zamanından sonra ve öğleden sonra atıştırmalık öncesinde geri döneceğim" deyin. Anlayabileceği bir zaman tanımlayın. İş gezisinden dönüşünüzü "uyku" terimleriyle açıklayın. "3 gün sonra eve döneceğim" demek yerine "3 uyku sonra eve döneceğim" deyin.


  • Ayrı kalmayı uygulayın. Çocukları büyükannenin evine gönderin, oyun günleri ayarlayın, hafta sonları arkadaşlar ve aile üyeleri size (en az bir saat) çocuk bakımında yardımcı olsun. Çocuk bakımı veya okul öncesi eğitime başlamadan önce, ayrılmadan önce okula gitmeyi ve veda ritüelinizi belirleyin. Çocuğunuza ayrılık öncesinde hazırlık yapma, deneyimleme ve başarılı olma fırsatı verin


Okul öncesi yıllardan sonra günlük bazda ayrılma kaygısının devam etmesi nadirdir. Eğer çocuğunuzun sizsiz olmaya adapte olmadığından endişeliyseniz, çocuk psikiyatristiyle konuşun.


Mehmet Fatih Kınık

Ordu Çocuk Psikiyatri

Uzm. Dr. Mehmet Fatih Kınık (@mehmetfatihkinik) • Instagram fotoğrafları ve videoları