Akran Zorbalığı
7/23/2023
Akranlar, çocukların ve ergenlerin sosyal ve duygusal gelişiminde büyük rol oynar. Etkileri erken yaşlarda başlar ve gençlik yıllarında artar. Çocukların büyüyüp olgunlaştıkça arkadaşlarına sahip olmaları ve onlara güvenmeleri doğal, sağlıklı ve önemlidir.
Akranlar olumlu ve destekleyici olabilir. Birbirlerinin yeni beceriler geliştirmesine yardımcı olabilir veya kitaplara, müziğe veya ders dışı etkinliklere ilgi uyandırabilirler.
Bununla birlikte, akranların da olumsuz bir etkisi olabilir. Birbirlerini dersleri atlamaya, çalmaya, kopya çekmeye, uyuşturucu veya alkol kullanmaya, uygunsuz materyalleri çevrimiçi paylaşmaya veya diğer riskli davranışlara dahil olmaya teşvik edebilirler. Madde bağımlılığı sorunları olan gençlerin çoğu, akran baskısı sonucunda uyuşturucu veya alkol kullanmaya başladı. Bu baskı kişisel olarak veya sosyal medya üzerinden gerçekleşebilir.
Çocuklar genellikle uyum sağlamak istedikleri için akran baskısına boyun eğerler. Sevilmek isterler ve grupla birlikte hareket etmezlerse dışlanacaklarından veya alay konusu olabileceklerinden endişe duyarlar.
Aşağıda, çocuklarınızla paylaşmak için akran baskısı hakkında ipuçları verilmiştir:
- Yanlış veya tehlikeli görünen şeyleri yapmanız için size baskı yapan akranlarınızdan uzak durun.
- Nasıl 'hayır' diyeceğinizi öğrenin ve kendinizi güvensiz veya rahatsız hissettiren durumlardan nasıl kaçınacağınızı veya bu durumlardan nasıl çıkacağınızı öğrenin.
- Akran baskısına karşı koyan diğer çocuklarla zaman geçirin. Aynı zamanda 'hayır' demeye istekli en az bir arkadaşın olması yardımcı olur.
- Akran baskısıyla ilgili sorunlarınız varsa, ebeveyn, öğretmen veya okul danışmanı gibi güvendiğiniz bir yetişkinle konuşun.
- Ebeveynler, çocuklarının akran baskısıyla ilgili bir sorun yaşadığını anlayarak da yardımcı olabilirler. Aşağıda, ebeveynlere çocuğunuzun akran baskısıyla başa çıkmasına yardımcı olacak ipuçları verilmiştir:
- Açık ve dürüst iletişimi teşvik edin. Çocuklara yanlış veya riskli görünen şeyleri yapmak için baskı hissediyorlarsa size gelebileceklerini bildirin.
- Çocuğunuza iddialı olmayı ve tehlikeli ya da uygunsuz durum ya da faaliyetlere karışmaya karşı direnmeyi öğretin.
- Çocuğunuzun arkadaşlarını tanıyın. Sorunlar veya sorunlar ortaya çıkarsa, endişelerinizi ebeveynleriyle paylaşın.
- Çocuğunuzun çevrimiçi olarak arkadaşlarıyla ve başkalarıyla nasıl etkileşim kurduğunu öğrenin. Güvenli internet ve sosyal medya kullanımı hakkında açıkça iletişim kurun.
- Çocuğunuzun özgüven geliştirmesine yardımcı olun. Kendilerini iyi hisseden çocuklar, akran baskısına karşı daha az savunmasızdır.
- Çocukların rahatsız edici veya tehlikeli durumlardan kurtulmasına yardımcı olacak yedek planlar geliştirin. Örneğin, kendilerini endişeli veya güvensiz hissederlerse soru sorulmadan her zaman gelip onları alacağınızı bilmelerini sağlayın.
Çocuğunuzun akran baskısıyla ilgili devam eden sorunları varsa, öğretmeni, müdürü, veya okul danışmanı ile konuşun. Çocuğunuzun ruh hali, benlik saygısı veya davranışları hakkında sorularınız veya endişeleriniz varsa çocuk ve ergen psikiyatrisine başvurun.
Mehmet Fatih Kınık
Ordu Çocuk Psikiyatri
Uzm. Dr. Mehmet Fatih Kınık (@mehmetfatihkinik) • Instagram fotoğrafları ve videoları